Poppin’ bottles
Ha-ha, die titel kon ik niet laten liggen. In mijn jeugdjaren, nog niet zo heel lang geleden, was het ‘cool’ om een fles sterke drank te bestellen in een discotheek. Mijn vriendinnen en ik kozen meestal voor de rode wodka om de sterke smaak te verdoezelen. En de echte die-hards zetten een foto van de fles(sen) drank online en schreven deze mooie one liner ernaast. Vreselijk als ik er nu over nadenk maar jong en naïef hè?
Soit, deze wodka flessen werden ingeruild voor … papflessen!
Spill it
Al jaren voor ik zwanger werd had ik de keuze gemaakt om borstvoeding te geven aan mijn kinderen, daarover bestond geen twijfel. Als we onze babylijst samenstelden kozen we dan ook enkel borstvoeding gerelateerde producten. (lees blog borstvoeden) Naast de aangepaste flesjes die bij de kolf kwamen hadden we niets anders in huis dat ons voort zou kunnen helpen met flesvoeding. We gebruikten trouwens wel eens de Calma speen maar dat was voor Livia alles behalve goed, dat stroomde eruit met haar enorm sterke zuigkracht. Het flesje afgekolfde melk was toen na 1min binnen en zo’n 3 minuten later er weer uit, ha-ha.
Als dan toch de keuze viel om over te schakelen op koemelkeiwit-vrije flesvoeding was ik dan ook totaal niet voorbereid. Zoals jullie mogelijks al tussen (of binnen) de lijnen door hebben kunnen lezen ben ik een (te) gestructureerd iemand, die graag alles op voorhand plant (ajb verras me niet opeens met iets dat niet in mijn schema stond)… Dat dit mee voor chaos in mijn hoofd zorgde is dan niet erg vreemd; kraamtranen (lees blog) all over the place.
Sip it
Vanuit mijn ervaring bij Kind & Gezin kende ik uiteraard enorm veel over flesvoedingen, over flesjes, spenen… Ik dacht toen dat Difrax en Avent zeker de beste moesten zijn voor baby’s. Waarschijnlijk omdat die gewoon het meest gekend waren. De toenmalige kinderarts raadde ons echter de flesjes van Lansinoh aan. Dit merkje kende ik eigenlijk enkel van de tepelcrèmes die we elke moeder gaven na de bevalling. De kinderarts benadrukte dat deze flesjes (Lansinoh-Natural Wave) ideaal waren tegen krampen aangezien de lucht(stroom) door de speen niet in het flesje kan en er op die manier geen lucht naar het maagje of de darmen wordt doorgestuurd. Met andere woorden, minder kans op krampen. Over lucht in de darmen en het al dan niet geassocieerde gevolg van krampen bespreek ik graag uitgebreid in een andere, misschien wel delicate, blog.
Zo gezegd zo gedaan, wij begonnen met de Lansinoh-flesjes. Je hebt in die spenen zo één gaatje onderaan, nee niet het drinkgaatje, en of dat nu juist vanboven of vanonder gehouden moet worden, weten we tot op de dag van vandaag nog altijd niet. Alleszins, Livia was hier naar ons gevoel goed mee.
terug(over)geven
Naast Livia’s koemelkeiwitallergie was er ook reflux vastgesteld (50% van de vastgestelde koemelkallergieën gaan samen met reflux). Livia gaf be-lachelijk veel terug. Eén bavet per voeding was te weinig, 2 bavetten na elke voeding waren te weinig… Livia gaf soms zelfs 3u na een voeding enkel water terug. Dat dit mede door de oververmoeidheid kwam weet ik nu pas, Livia is 11 maanden. Soit, we kregen het advies de melk in te dikken om bovenstaande kwaaltjes tegen te gaan.
Johannesbroodpitmeel
Er ging bij Kind en Gezin heel wat tijd vooraf tot ik dit woord in een juiste volgorde uitsprak. Ik ben ook zeker dat als elke ouder, aan wie ik dit ooit adviseerde en het opschreef in hun kindboekje, zou nakijken wat ik precies schreef, er mogelijks Johannespitmeelbrood zal staan of een andere variant. Nutriton is trouwens hetzelfde hoor maar bij Kind en Gezin adviseren we liefst geen merken. Zo zal ik ook altijd spreken over paracetamolsiroop ipv Perdolan bijvoorbeeld.
Dit -meel kan worden ingeschakeld om je voeding in te dikken. Veel melken hebben een eigen reeks AR (anti reflux) maar Livia’s speciale melkje jammer genoeg niet en dan was dit een optie toe te voegen.
Ik kan me inbeelden dat er heel veel kinderen goed zijn met die -meel maar minstens evenveel kinderen niet en Livia was daar eentje van. Krampen? Kolieken? Drama ja!
Dan kregen we van een vriendin het advies Gelilact toe te voegen aan het water waardoor dit ingedikt werd en je de voeding zelf nadien niet meer moest indikken. Kan ook andersom door het toe te voegen aan de melk maar is nog omslachtiger. Wat een gedoe! Eerst dien je dus het water in te dikken maar als je denkt dat het ‘mengen’ van het poeder met het water voldoende is, ben je grondig fout. Je moet het echt mixen of je krijgt een soort gelatine in je flesje. Ik weet nog hoe we in het begin zelfs in het holst van de nacht het water mixten op onze kamer. Op dit moment drinkt Livia nog steeds ingedikt water maar zijn we veel efficiënter. Wij mixen telkens 1,5l water met 7 afgestreken schepjes Gelilact en kunnen hier dan zo’n 3-tal dagen mee voort. Livia drinkt wel gewoon (lees: niet ingedikt) water doorheen de dag maar voor de melk blijven we verkiezen het in te dikken. De Nutramigen Puramino lijkt ons namelijk nog ‘lopender’ dan eender welke andere flesvoeding, vandaar.
suck it
Toen we ons water moesten gaan indikken vonden we binnen het gamma spenen van Lansinoh geen enkele vorm die ons ingedikt melkmengsel goed liet stromen. De regel is in principe dat je 1 druppel per seconde moet krijgen als je het flesje gevuld omgedraaid laat stromen. We hebben werkelijk al hun spenen geprobeerd. Zelfs hebben we extra gaatjes geprikt met een opgewarmde naald. Dit werkte niet of niet beter; Livia werd en razend van. Dat kan ik me gerust inbeelden; stel je voor te willen drinken van een glas (wijn) met een platgebeten rietje; horror, toch?
We probeerden een heel resem flessen; Mam, Difrax, Avent, Tommee Tippee, NUK… Geen enkele fles gaf Livia rust tijdens het drinken. Tot we via via uit kwamen bij Dr Brown’s, de nummer 1 aanbevolen fles door pediaters in Amerika. Dr Brown’s heeft 2 soorten flessen; smalle halsflessen en brede halsflessen. We kozen eerst voor de brede hals maar nadien merkten we dat Livia beter dronk van de smalle hals. De Dr Brown’s speentjes voor 9 maanden werkten per-fect voor haar ook al was ze toen nog maar 3 maanden oud. Naast het feit dat de spenen de ingedikte melk doorlieten verminderen ze ook nog eens buikkrampen, spugen, boeren en winderigheid. En dit wel door een heel uniek intern ventielsysteem wat de fles volledig ontlucht en samen met de speen de doorstroming reguleert. Eens we het ventielsysteem begrepen waren we al enkele maanden verder maar nu kan ik het je wel even simpel uitleggen. Lucht komt binnen via de speenring, maar komt NIET in de voeding terecht. De lucht wordt namelijk via het buisje naar de ruimte BOVEN de melk gebracht. Het ventielsysteem voorkomt ook het ontstaan van negatieve druk, luchtbelletjes en vacuüm zuigen van de speen. Eens je kindje groter is kan je het ventielsysteem er ook gewoon uitlaten hoor, hoewel wij dit nog steeds verkiezen te gebruiken, en dan werken die gewoon zoals de meeste andere flessen die ontluchten via de speen.
Over de afwas van dit gesofisticeerd flesje valt wel wat te zeggen… De fles bestaat namelijk uit maar liefst 7 onderdelen. Maar de voordelen van de fles wegen absoluut niet op tegen de nadelen zoals de afwas. En als je een systeem vindt in het afwassen valt het nog wel mee plus ze mogen in de vaatwasser op maximaal 60°C.
Sippy to starter
Sinds kort gebruiken we voor Livia ook de Dr Brown’s Options+ bottle to sippy starter Kit. Deze kit is speciaal ontworpen om mee te groeien met baby’s. Het vergemakkelijkt als het ware de overgang naar een open bekertje. Livia drinkt al van haar 6 maanden tijdens de groenten uit een open bekertje maar vaak loopt er evenveel (of meer) langs haar kinnetje dan dat ze effectief opdrinkt. Op verplaatsing geven we vaak water uit een aparte tuitbeker of soms uit een gewone papfles. Maar dat is nu gedaan. Door het ventiel uit de fles te halen en de speen te veranderen naar een Sippy Spout creëren we zo met haar eigen flesjes een handige tuitfles. Deze Sippy Spout (speen) past op alle standaard (smalle) halsflessen. Hoe handig kan het zijn?
Manlief en ik zijn grote fan van Dr Brown’s en adviseren jonge ouders rondom ons steeds om deze flessen aan te schaffen. Livia was er zodanig mee geholpen; anti kolieken, ingedikte melk kan erdoor, ze is fan van de speen…