10 borstvoedingsmythes;
juist of fout?
1. Borstvoeding geven is gemakkelijk
NEEN
Ik wou met deze Klepper van een mythe beginnen want ik vermoed dat elke vrouw die borstmelk (dus ook de kolvende mama’s) geeft/gaf unaniem akkoord gaat dat dit niet het geval is. Wel kan het op bepaalde momenten erg gemakkelijk zijn, of na de eerste paar weken bijvoorbeeld maar durven concluderen dat borstvoeding over het algemeen gemakkelijk is, neen. Not true!
2. Borsten gaan hangen door borstvoeding
NEEN
De borstvoeding heeft wetenschappelijk gezien weinig tot niets te maken met het al dan niet slapper worden van de borsten. De ‘oorzaak’ van onze theezakjes of stalactieten vinden we terug in de zwangerschap. Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap verslappen ze als het ware.
3. Drinken aan de borst is ons instinct.
JA!
Oh hier blijf ik op teren sinds mijn opleiding vroedkunde. Een kind drinkt instinctief van een borst maar een moeder kan niet instinctief voeden. Lees de zin nog eens want je verstand past die mogelijks aan. Neen, een mama kan niet van nature voeden. Dan bedoel ik de handelingen, het aanleggen… Laat onder andere de ‘iwanttobreastfree’ mee helpen om zienderogen te leren voeden! Ik ben er zeker van dat als dit geen taboe is, we al heel wat kunnen leren van andere mama’s. Ook is je informeren tijdens de zwangerschap ontzettend waardevol! Wat de baby betreft, zo zagen jullie zeker ook al filmpjes, die gaat zich de eerste uren naar de geboorte zelf richting de borst bewegen om te kunnen ‘zogen’. Dit alleen als we de baby volledig laten doen natuurlijk. De geur van de tepel, de kleur… helpen hem hierbij! Geniaal vind ik dat en onwaarschijnlijk interessant!
4. Tepels zijn zoals nieuwe hakken; eerst moet je ze inlopen vooraleer ze pijnloos worden.
NEEN
Mijn eigen woorden, jaren lang. Dit is onjuist! Als een kind niet helemaal juist aanhapt kan dit pijnlijke tepels veroorzaken. Een enkele keer kan dit ook door een schimmelinfectie veroorzaakt worden zoals spruw. Wederom; laat je omringen door een Vroedvrouw na de bevalling zodat ook die mee kan kijken of de methode waarop je baby aanhapt juist is. Wel kan je de eerste week ‘gevoelige’ tepels hebben omdat de baby erg vaak drinkt en/of onrustig drinkt. Dit gaat vaak na de eerste weken vanzelf voorbij.
5. Een mannelijke Vroedvrouw wordt vroedman genoemd.
NEEN
Dit klopt niet! Al werk je als man in de verloskunde, op hun diploma staat wel degelijk vroedVROUW. Gek he? Tijdens mijn arbeid bij Livia; die overigens 22u duurde, werden wij grotendeels bijgestaan door een Vroedvrouw-man! Topervaring als je het ons vraagt.
6. Wettelijk gezien mag je overal in België borstvoeding geven.
NEEN
De wet geeft geen expliciete toelating om je kind te (borst)voeden.
Met andere woorden; je mag ergens worden buitengezet omdat je in het openbaar voeding geeft aan je baby/kind. Hier word ik echt stil van. De natuur is zo gemaakt dat we onze kinderen voeden, zogen. Dat de maatschappij al heel wat meer verwacht van moeders dan vroeger is erg heftig maar dat de natuur wordt tegengewerkt doordat er geen wet rond bestaat vind ik ronduit schandalig. Koeien mogen overal hun kalven voeden. Idem voor katten en alle andere dieren die zogen. Maar wij; de mens, die mag dat niet. Of toch niet op papier. We mogen wel maar anderen mogen ook anders beslissen.
7. Borstvoeding kan ”te licht’ zijn en niet genoeg voeding, voedingsstoffen of calorieën bevatten.
Neen.
‘Te magere’ moedermelk bestaat niet. Borstvoeding levert alle noodzakelijke voedingsstoffen die nodig zijn om een kind te kunnen doen groeien en ontwikkelen. Punt gedaan. Wél kan het zijn dat de productie van die melk te laag is natuurlijk. En dan raadpleeg je best een Vroedvrouw of lactatiekundige om die te verhogen. Of je kan aanvullen met kunstvoeding natuurlijk.
8. Het colostrum (de eerste melk na de geboorte) is het belangrijkste.
Dat colostrum enorm waardevol is owv de concentratie aan antistoffen, het laxerend effect om de meconium te kunnen laten passeren, het licht verteerbare voor het onrijpe darmstelsel… staat in het groot geschreven. Maar dat enkel die melk belangrijk is klopt niet.
Moedermelk bevat op elk moment antilichamen en andere beschermende stoffen die belangrijk zijn voor een baby/kind. Dat colostrum unieke eigenschappen heeft is een feit maar dat geldt zeker ook voor ‘rijpere’ moedermelk.
9. Als je 6 maanden exclusieve borstvoeding geeft, loopt de baby risico op een ijzertekort.
NEEN
Oh deze wilde ik zo graag in mijn lijstje. Deze stelling is onjuist! Als je de samenstelling van borstvoeding bekijkt ligt het ijzergehalte relatief laag. En toch krijgen gezonde en voldragen baby’tjes zelden een ijzertekort. Gezonde en voldragen baby’s krijgen namelijk bij de geboorte een mooie ikzerreserve mee van hun moeder. Daarnaast wordt het ijzer dat in de moedermelk zit erg goed opgenomen in het lichaam van de baby’s. Dus, extra ijzer voor de 6 maanden bij een baby die exclusief borstvoeding krijgt; is onnodig. Pas na 6 maanden exclusief borstvoeding heeft de baby wel vaste voeding nodig om dat ijzergehalte op pijl te houden.
Uiteraard kan je voor de leeftijd van 6 maanden starten met vaste voeding, maar dit hoeft niet gestuurd te worden uit angst voor een ijzertekort.
10. Door borstvoeding val je af
JA en NEEN
Oh, een stelling die me zo aansprak tijdens de zwangerschap van Livia! Ik plande zwanger (en naïef) om vanaf de geboorte een uurtje per dag te gaan wandelen. Daarbij de circa 600kcal die ik extra verbruikte door de borstvoeding en ik zou snel terug aan mijn oorspronkelijk gewicht zitten. Ha-ha. Nonsens. Het wetenschappelijk antwoord op deze stelling is dat het voor sommige vrouwen wel het geval is en voor anderen niet. Onderzoeken spreken elkaar tegen maar één ding staat vast; het gaat over borstvoeding in combinatie met de leeftijd, metabolisme, zwangerschapskilo’s enzovoort. Dus voor elke vrouw verschillend. Je kiest dus best op basis van andere redenen voor borstvoeding. Grapje hè 😉 Ohja en die vermoeidheid en daaruit ontstane cravings naar suiker helpen ook niet!