Mijn 10 baby-essentials vanaf 0 maanden.

Toen ik in verwachting was had ik geen idee wat ik nu veel of net weinig zou moeten aankopen en effectief zou gaan gebruiken. We hebben dan veel research gedaan voor onze babylijst en ook de dame die ons rond leidde in de winkel had veel interessante informatie. Buiten dat een speelpark gebombardeerd werd tot onze bergplaats voor speelgoed hebben we zo goed als alles gebruikt! Hieronder mijn 10 essentiële benodigdheden voor een (pasgeboren) baby.

1.    Draagdoekdraagdoek baby mama blog sarah

Draagdoeken zouden voor mij op nummer 1 mogen staan van élke babylijst. Voor ons is het onmisbaar (geweest). Wij kochten zowel de warme als de koelere draagdoek aan van Babylonia, Tricot-slen en Tricot-slen cool.
Ik heb hieronder even de voornaamste voordelen benoemd die ik van Mamabaas.be haalde met mijn eigen input erbij.

  • Het eerste grote voordeel is natuurlijk het genot als mama om je kindje dicht bij je te hebben. Het is al moeilijk genoeg om afscheid te nemen van je zwangere buikje. Ze zit dan ook nog eens op een ideale afstand om ze te overladen met kusjes. Win-win, toch?
  • Er is ook een praktisch voordeel: je hebt je twee handen vrij. Je kunt perfect huishoudelijke taken uitvoeren terwijl je je kleintje overal mee naartoe draagt. Als je de draagdoek juist gebruikt heb je absoluut geen rugpijn. Oké dit klinkt iets mooier dan het in werkelijkheid is want veel huishoudelijke taken zijn moeilijk met een extraatje dat voor ons hangt; denk aan koken boven die warme dampen, denk aan het in- of uitladen van het (afwas)machine… Maar bon, vele andere dingen kan je wel degelijk vrij doen terwijl je je baby liefde en warmte geeft.
  • Het is ook het perfecte hulpmiddel om je kleintje te troosten. Baby’s zijn soms ontroostbaar en ze kunnen je niet vertellen wat er precies scheelt. Hun enige vorm van communicatie is dan huilen. In de draagdoek komen ze heel snel tot rust. Ze horen jouw hartslag, jouw ademhaling, jouw stem en ze ruiken jouw geur.Ideaal voor de huiluurtjes ’s avonds. Ga wandelen met je kleintje in de doek en gegarandeerd succes.
  • De draagdoek beschermt je kindje ook tegen grijpgrage mensen. Sommige mensen pakken je kleintje graag uit de wieg, zelfs als het slaapt, en voor een mama (zoals ik) is dat een echte nachtmerrie. Mijn ultieme wapen daartegen is de draagdoek. Steek je kleintje in de draagdoek en alle gevaar is geweken! Ze zullen willen komen piepen maar verder dan dat zullen ze niet (mogen) komen.
  • Voor het kindje zelf is het ook veel natuurlijkerom in een draagdoek te zitten. Baby’s gaan van nature de ‘M-houding’ aannemen als ze gedragen worden. Dat wil zeggen dat hun knieholtes hoger zitten dan hun billetjes, rond jouw buik. In een gewone draagzak is dat onmogelijk en hangen hun beentjes wat te bengelen. Dat is zwaar belastend voor hun onderrug en ze kunnen er later zelfs nog problemen door krijgen. Ik ben ook grote fan van de draagzak maar pas vanop een bepaalde leeftijd. Hier was ze 7 maanden als we begonnen afwisselen met een draagzak.
  • Tot slot bevordert blijkbaar het dragen van je baby de intellectuele, lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Ook weer mooi meegenomen natuurlijk.

2.    relax/ wipperbaby blog relax sarah mama

Als ik aan manlief vraag wat hij echt onmisbaar vond vanaf de geboorte is zijn antwoord steevast ‘ de relax’. Wij kochten de relax van Baby Bjorn omdat die het hardst kon wippen. De speelboog die we erop konden vestigen kochten we niet van Baby Bjorn zelf want die vonden we vrij saai. We kozen hier voor de speelboog van Tiny Love. Die gebruiken we zowel binnen handbereik als aan haar voetjes want we merkten dat ze het heel fijn vond de speelgoedjes met haar voeten te voelen en zo geluid te maken (lees: stampen).

Livia had al snel door dat ze door haar hoofdje achteruit te gooien, de wipper in beweging komt. Tot op heden begrijpt ze niet dat ook haar beentje de relax kunnen doen wippen. Ze komt nu recht zitten en gooit zich dan met alle kracht achteruit. Wippen verzekerd.

3.    babynestjeblog sarah mama co sleeper slaapzak cocoon nestje

Hier kozen we voor de Doomoo Cocoon Grey met rond het hoofdje ademend 3D materiaal. We probeerden zelf, vooraleer we het aankochten, of je werkelijk kan ademen met de mond op de omranding en dit is zeker het geval. Dat vond ik uiterst belangrijk in verband met de preventie van wiegendood. Ik zou nooit een standaard nestje aangekocht hebben (voor ’s nachts!) zonder ademende omranding, daarvoor ken ik te veel gevallen van wiegendood. Livia sliep in het begin liefst op haar zijtje tegen de omranding en achter haar rug een handdoekje opgerold. Ze kreeg op die manier een geborgen gevoel vermoed ik.

4.    Co sleeper

De eerste weken na de geboorte werd bij ons de co sleeper gepromoveerd tot een verijdeld nachtkastje; alles lag hierin van pampers tot een nachtlampje. Wat een miskoop dachten we. Pas na een aantal weken lukte het ons om Livia ‘apart’ te laten slapen, ingebakerd, in haar nestje, in de co-sleeper weliswaar. Voordien sliep ze steeds op mij. Vanaf dat moment vind ik die co sleeper echt fan-tastisch. Ze lag vlak naast me, en toch op zichzelf, op eenzelfde hoogte als ik, het bedje in hoogstand voor het teruggeven én tot slot kon ik het dan ook nog eens meepakken als reisbedje. Ik zou graag de bedenker hiervoor willen bedanken! Ik kon draaien in bed zonder te moeten oppassen voor haar en toch voelde ze mijn nabijheid. Ook voor een voeding had ik ze meteen aangelegd en sliepen we nadien gemakkelijk voort. Ik hoefde niet uit bed, top! Wat we na een tijdje ook deden met de co-sleeper was wiegen (lees: zachtjes schudden) als ze even niet meer in slaap geraakte. Zeker niet de bedoeling maar het werkte super goed! Over een verkeerde slaapassociatie gesproken, maar bon, iedereen wil een beetje slapen, toch?
Wij kochten trouwens onze co-sleeper aan via (niet lachen) Groupon van het merk Kinderkraft (Uno Grey). 

5.    Tetradoeken

Dit is echt on-mis-baar (geweest) bij ons! Livia gaf vanaf het begin gigantisch veel terug en smoste redelijk veel tijdens het drinken, zowel aan mijn borst als aan een flesje. Van die tetradoeken hadden we er gemakkelijk 15 in huis gehaald en die werden om de 2 dagen zeker allemaal gewassen. Livia was echt een smospotje maar dus hallelujah voor die zachte zalige doeken. We gebruikten ze in de buggy, in bed, op haar speelmat, in het park (voor die ene keer dat ze er eens in wilde liggen)… Naast de functie van melk op te vangen gebruikten we tetradoeken als hoofdsteun in een draagdoek. Nog steeds (Livia is 9,5 maanden oud) zijn de doeken onmisbaar. Livia gebruikt ze namelijk als knuffel. Aan de hoeken hangen tutjes zodat ze die gemakkelijk kan terugvinden en  voor de rest knuffelt ze als het ware het doekje. Tot slot stak ik de eerste dagen in de kinderopvang de tetradoeken in mijn t-shirt zodat ze mijn geur hadden (lees blog kinderopvang). Als Livia dan een moeilijk momentje had gaven ze haar ‘doekie’ zoals wij het noemen en knuffelde ze het meteen. Ook tijdens het slaapritueeltje van een boekje te lezen en te drinken zit ze voortdurend met haar handjes in de tetradoek te ‘dabben’, echt zoals een kat. Heerlijk! En als ik er eens eentje ergens vergeet of verlies, heb ik er nog 14 andere klaar liggen.

6.    Tummy Tubtummy tub baby essentials top 10 blog sarah

Oh wat waren die momentjes fijn. Livia genoot zo enorm en wij ook! Ja wij, want we gaven de eerste maanden een badje steeds samen. Ikzelf, veel andere ouders maar ook professionals beoordelen dit badje als een geweldig iets. Vooral doordat het badje lijkt op de veilige en warme omgeving van de baarmoeder waardoor de baby’s zich direct veilig voelen en zo meteen ontspannen in het warme water. De Tummy Tub  is trouwens het meest zuinige babybadje dat er is. Weeral een extra reden dit aan te schaffen. Kijk naar die foto, pure ontspanning.

Ondertussen zetten we Livia in een veel groter bad (ze is al 76cm groot) maar gebruiken we de Tummy Tub als zwembadje in dit warme weer of als wij een douche nemen met haar, zodat ze nadien nog even kan plonsen en spelen.

7.    Overslagrompersbody romper baby blog sarah mama

Hiermee bedoel ik de typische body’s waarbij je niets over het hoofdje van je baby moet trekken maar je drukknopjes hebt langs de zijkanten om zo de body om het lijfje te wikkelen. Je legt de romper onder de plaats waar je je baby gaat neerleggen en je kleed hem aan zonder bruuske bewegingen te moeten maken. Soms wel even zoeken vooraleer duidelijk is welke knoopjes bij elkaar horen voor de grootouders (of de vaders).

Omdat Livia erg klein en fijn was bij de bevalling kochten we voor de eerste weken ook maatje 44 en het grote voordeel bij die rompers wat dat je onderaan 2 standen had van de drukknoopjes voor als ze iets groter werd. Zo kon je de body toch net iets langer gebruiken.

8.    Huidverzorging

huidproducten baby blog mama sarah

Dit titeltje omvat voor mij zowel de juiste producten om je kindje mee te wassen en in te smeren maar ook de vochtige doekjes die je mogelijks zou gebruiken bij een luierwissel. Wij kozen vanaf het begin voor de producten van Mustela, deels omdat we er een aantal cadeau kregen en deels omdat ik de geur heerlijk vond. Ondertussen gebruiken we als douchegel/ shampoo de 2 in 1 wasgel nog steeds van Mustela maar kiezen we voor de badolie van Louis Widmer (Remederm) en als gezichtscrème voor Ucerin (Urea Repair). Een vuile luier verschonen we thuis met de Cleansing Milk Dry Skin van Mustela op een washandje met lauw water. Op verplaatsing gebruiken we dan weer de natte doekjes (Aqua Pure) van Pampers die maar liefst 99% uit water bestaan. Na elk badje krijgt Livia van mij een minimassage voor de gas-open haard. Super zalig momentje voor haar en mezelf. Hier smeer ik haar van kop tot teen (buiten het gezichtje) in met Lipikar Baume AP+ van La Roche-Posay.
Tot slot maar zeker niet onbelangrijk gebruik ik bijna dagelijks zonnecrème; hiervoor gebruiken we van La Roche-Posay Anthelios 50+ en de Louis Widmer Kids 50+. Zelfs als ze enkel in de schaduw komt met een hoedje op verkies ik haar in te smeren. Kleine tip; vergeet ook de handjes, de nek en de oortjes niet in te smeren. Vrijdag krijgen wij een pakket aan van Heliocare 360° Pediatrics Mineral SPF50, onderbouwd door meerdere wetenschappelijke onderzoeken… Wordt vervolgd.
(Met dit merk werkt de privékliniek waar ik 3 jaar als esthetisch verpleegkundige werkte. Ik combineerde de afgelopen 3 jaar Kind en Gezin met de plastische chirurgie owv mijn gemis aan verpleegtechnische handelingen. Hierdoor deed ik enorm veel ervaring op in het operatiekwartier maar ook tijdens de consultaties omtrent de huid.)

9.    Slaapzakje

Wij kozen vanaf het begin voor slaapzakjes ivm de preventie rond wiegendood. Al snel werd duidelijk dat Livia erg onrustig sliep en steeds met haar armpjes zichzelf wakker maakte. We begonnen met de inbakerdoeken van Swaddle Meyco die je gemakkelijk en vooral stevig kan dicht plakken. Pas als ze iets meer bewegingsvrijheid verdroeg kozen we voor de inbaker-slaapzakjes van Ergopouch-Ergocoon. Echt een aanrader! Let op, dit kan maar tot de moment dat ze zelfstandig beginnen rollen of tot 6 maanden.

10. (Veilig) slapen

Zoals je misschien al gemerkt hebt ben ik erg angstig over weigendood. Ik werk voor Kind en Gezin en cijfers zijn ons dan niet onbekend.

Ik en manlief wilden sowieso een babysensor. Livia was geen risicopatiëntje, geen dysmatuur, geen prematuur maar toch wilde we deze vorm van veiligheid hanteren. Uiteraard ben ik me bewust dat dit een vals gevoel van veiligheid kan bieden maar toch hielp het ons om zelf iets geruster (lees: beter) te slapen. We kozen hier voor de sensoren van Luvion.  

Naast de sensoren kozen we ook bewust voor een ademende matras met ademend hoeslaken. Hier kozen we voor aerosleep maar er zijn nog merken die dit aanbieden ondertussen. Je kan in verschillende winkels testen over hoe doorlaatbaar de matrassen zijn met een speciaal blaaselement. Dit is echt ongelooflijk en eigenlijk zou ik liefst willen dat elke ouder hiervoor kiest. Rolt je baby toch onbewust op zijn buikje met het hoofdje in de matras heeft hij tenminste de mogelijkheid verder te ademen. Kinderen hebben niet de reflex hun hoofdje te verleggen als de ademhaling verstoord wordt. Hetzelfde geld voor donsdekens, knuffels, hoofdkussens… Vermijd dit ten allen tijde.

Tot slot vinden wij de babyfoon met camera onmisbaar! Ik wilde absoluut geen babyfoon met camera toen ik zwanger was omdat ik niet ‘overbezorgd’ wilde zijn tot het zo ver was. Pas na 3 maanden sliep Livia voor het eerst overdag boven en moest ik de babyfoon opzetten. Maar ze kuchte dan vreemd of kreunde opeens en ik was dan zo ongerust! Dan hebben we ons maar snel een babyfoon met camera aangeschaft en nu heb ik ze altijd in het oog als ze te slapen ligt.
’s Avonds vooraleer wij zelf gaan slapen kijken we altijd nog even naar ons schattig schepsel en bedenken we ons hoe verliefd we op haar zijn. Ook leuk hè? Is win-win.

Scroll to top